top of page

Güneş Lekeleri ve Çiller Arasındaki Farkları Öğrenin

Güncelleme tarihi: 2 Haz

Cildinizde yeni koyu lekeler gördüğünüzde, onların nereden geldiğini merak edebilirsiniz. Genellikle, onlar çil veya güneş lekeleridir. Peki aralarındaki fark nedir, gelin birlikte inceleyelim.

Güneş lekeleri ve çiller farklı nedenlerle oluşur ve görünüm açısından farklılık gösterebilirler, en belirgin farkı, güneş lekelerinin genellikle daha büyük ve daha fark edilir olmasıdır. Hem güneş lekeleri hem de çiller, özellikle yüz bölgesinde olduğunda kişilerin kendilerini rahatsız hissetmelerine neden olabilir. Neyse ki, her iki sorunun yaygınlığını azaltmak için adımlar atmak mümkün.

Yüzünüzdeki lekelerin neden olduştuğundan emin olmak için önce güneş lekeleri ile çiller arasındaki farkları öğrenmek gerekiyor. Bu blog yazımızda farklarını ve gelecekte oluşmasını önlemek ve görünümlerini azaltmak için bazı yolları paylaşacağız.




GÜNEŞ LEKELERİ NEDİR?

Güneş lekeleri, güneşe maruz kalmadan cildinizde oluşan kusurlardır. Bazen onlara yaş lekeleri veya karaciğer lekeleri denir. Güneş lekesi, düz, kahverengi bir leke olarak ortaya çıkar ve cildinizin güneşe maruz kalan bölgelerinde oluşabilir. Bu nedenle, bu lekelerin en yaygın bulunduğu yerler sırtınız, kollarınız ve yüzünüzdür. Herhangi bir yaşta gelişebilirler, ancak genellikle 40'lı yaşlardan sonra cildinizde belirgin hale gelirler.

Güneş lekelerinin kanser olmadığını belirtmeliyiz. Ancak, zamanla boyutları artabilir ve zamanla daha fazla görünebilirler.


ÇİLLER NEDİR?

Çiller, cildinizde oluşan küçük, koyu lekelerdir. Bu işaretler düz ve genellikle yuvarlak bir yapıdadır. Genetik baz alındığında, çillerden daha fazla etkilenme eğilimindesinizdir, ancak aslında doğduğunuzda onlarla doğmazsınız. Güneşe maruz kalmaktan kaynaklanan güneş çilleridir. Eğer çilleriniz varsa, genellikle yazın daha fazla güneşe maruz kaldığınızda daha belirgin olurlar. Kış aylarında solmaya eğilimlidirler.

Afrika, Akdeniz veya Asya soylarından gelenlerin çilleri olabilir, ancak en yaygın olarak Kelt soyundan gelenlerde görülür. Çoğunlukla çil açık tenli ve kırmızı saçlı kişilerde daha sık görülür. Doğal sarışınlar ve cildi bronzlaşmayan kişilerde de çil görülme olasılığı yüksektir. Genellikle kırmızıdan kahverengiye renk tonlarına sahip olup, iki ila üç yaşları arasında olduğunda görülmeye başlanır. Neyseki çiller kansere dönüşebilecek kötü huylu özelliklere sahip değildir.




 

GÜNEŞ LEKELERİ VS. ÇİLLER: FARK NEDİR?

Bazı benzerlikleri paylaşsalar da, güneş lekeleri ile çiller arasında önemli farklar bulunmaktadır.

 

Oluşma Nedenini Belirlemek :

Koyu lekelerin çiller mi yoksa güneş lekeleri mi olduğunu belirlerken, onları neyin oluşturduğunu bilmek önemlidir.

Çillerle, lekeler güneşe maruz kalmadan kaynaklanır. Ancak çil oluşumu bu bir genetik durumdur. Çillerle ilişkilendirilen MC1R geninin varyantları vardır. Bu belirli gen, cilt renginizi, saçınızı ve göz renginizi belirleyen koyu pigment melanini üretmek için vücuda talimatlar sağlar. Bronzlaşma şeklinizi etkiler. Bazı insanların cildi feomelanin üretir ve bu kişiler kolayca yanar ve daha çok çil olma eğilimindedirler.

Peki, çiller güneş hasarı mıdır? Hayır, ancak güneş lekeleri öyledir.

Güneş lekeleri hiperpigmentasyondur ancak genetik bir bağlantısı yoktur. Tüm ırklardan, etnik kökenlerden ve cilt tiplerinden insanlar bunları geliştirebilir. Cildinizde güneş lekeleri olduğunda, cilde zarar veren güneşe maruz kalma sonucu ortaya çıkarlar. Bu hasar daha sonra melanin üretiminde aşırı bir artışa neden olur. Sonuç olarak, bir güneş lekesi oluşur.


Boyutu :

Çiller, güneş lekelerinden daha küçüktür. Genellikle, çillerin çapı bir ila iki milimetre arasındadır. Bazıları iki milimetre veya daha büyüktür, ancak neredeyse her zaman altı milimetrenin altındadırlar.

 

Yaşlanma ile ilişkisi:

Cildinizde güneş lekelerini fark edebilirsiniz, ancak çiller yaşlandıkça genellikle daha az fark edilir hale gelir. Güneş lekeleri yaşlandıkça kötüleşebilir. Daha inatçıdırlar ve kurtulması zor olabilir.

 



GÜNEŞE MARUZ KALMA VE CİLDİNİZ


Vitamin D üretimi için vücudunuzun güneşe ihtiyacı vardır, ancak eğer yeterince yüksek SPF içeren güneş kremi kullanmıyorsanız, güneşin UV ışınları cildiniz için zararlıdır. Genel olarak, cildinizi güneşten korumak için SPF 30 veya daha yüksek bir güneş kremi kullanmanız önerilir.

Eğer güneş kremi uygulamıyorsanız, yeterli miktarda tekrarlamıyorsanız veya çok düşük bir SPF kullanıyorsanız, güneşe maruz kalma ile ilgili birçok sorun riskinizi artırabilirsiniz. Güneşte daha sık bulunanlar bu sorunlara daha yatkındır. Bu, hem çilleri hem de güneş lekelerini içeren sorunları içerir.

Uzun süreli güneşe maruz kalma kırışıklıklara da neden olur. Yaşlanmayla bir miktar kırışıklık oluşacaktır, ancak güneşe maruz kalma durumu kötüleştirebilir. Güneşin UV ışınları cildinizdeki kollajen ve elastini parçalar, bu da cildin esnekliğini ve gençliğini korumak için gereklidir.

Ayrıca, melasma ve benler güneşe maruz kalma sonucu oluşur. Benler özellikle ciltteki melanositlerin gruplar halinde büyümesinden kaynaklanır. Bu hücreler melanin üretir, bu nedenle koyu renkli lekelerdir. Güneş daha fazla büyümeyi teşvik edebilir. Melasma, cilt üzerinde açık kahverengi, koyu kahverengi, mavi veya gri lekeler oluşturabilir. Özellikle hamilelerin yüzlerinde melasma gelişebilir, ancak cildini güneşe maruz bırakan herkesi etkileyebilir.

Cilt kanseri, güneşe maruz kalmanın tüm sorunları arasında en ciddisidir. Ciltte genellikle yerel kalırken, melanom diğer cilt kanseri türlerinden daha sık olarak cildin ötesine yayılır. Hatta ölümcül olabilir.

Görüldüğü gibi, cildinizi birçok nedenden dolayı korumanız önemlidir.

 

CİLDİNİZİ NASIL KORUYABİLİRSİNİZ?


Size güzel bir haber verelim, cildinizi korumak zor değil, sadece yaşam tarzınızda bazı iyi alışkanlıklar edinmeniz gerekiyor. Cildinizi korumanın bazı yolları şunları şunlardır:





UVA ve UVB Koruma Kullanın

Her gün cildinizde UVA ve UVB koruması kullandığınızdan emin olun. Yüzünüze ve tüm diğer açıkta kalan vücut bölgelerinize uygulayın. En fazla faydayı sağlayacak güneş korumasını seçmeniz gerekmektedir.

Mineral filtreler, cildiniz ile güneş arasında bir kalkan oluşturur ve UV ışınlarını bloke eder. Genellikle fiziksel bir güneş kremi olarak adlandırılır. Kimyasal filtreler ise ışınları emer, cildin alt katmanlarında koruma sağlar.

Genellikle, kimyasalların kanınıza emilmesinin potansiyel risklerinden endişe etmemek için fiziksel bir güneş kremi kullanmanız önerilir. Geniş spektrumlu koruma sağlayan, SPF 50, doğal içeriklere sahip bir fiziksel güneş kremi için, Minela Care’in mineral filtreli güneş kremi ailesini inceleyebilirsiniz.

 

Güneş kremi Tekrar Uygulayın

Güneş kremi kullanmak yeterli değil, aynı zamanda tekrarlamak da gerekir. Genel olarak, her üç saatte bir yeniden uygulamanız önerilir. Ancak, terliyorsanız veya yüzüyorsanız, güneş kreminizin sunduğu su direnci seviyesine bağlı olarak daha sık tekrar uygulamanız gerekecektir. Minela Care suya dayanıklı güneş kremleri yaklaşık 40-50 dakikaya kadar suya dayanıklıdır.


Güneş Altında Geçirdiğiniz Zamanı Sınırlayın

Dışarıda zaman geçirmenin faydaları olduğu kadar, güneşe maruz kalmanızı azaltmak için dışarıda geçirdiğiniz zamanı sınırlayın.Dış mekan aktivitelerine katılmayı seçtiğinizde, zirve güneş saatlerinin dışında zamanları tercih edin.


Kaliteli Güneş Koruması Satın Alın

Cildinizi güneş lekeleri ve diğer UV ile ilişkili cilt hasarından korurken, kaliteli bir güneş kremi kullanmak önemlidir. Güneş lekelerini, kirliliği ve mavi ışığı engelleyen mineral güneş kremleri tercih edin.


Mevcut Güneş Lekelerini Nasıl Tedavi Edersiniz?

Eğer zaten güneş lekeleriniz varsa, onlarla başa çıkmak için deneyebileceğiniz bazı tedaviler vardır, bunlar şunları içerir:


Işık Terapisi: Bu tedavide, ışık enerjisi cildinize yönlendirilir ve melanin üreten hücreleri hedef alır. Bu olurken, cilt kendini iyileştirmek için tetiklenir, bu da yüzeyde görülen güneş lekelerini ortadan kaldırabilir.


Peeling: Kimyasal bir peeling uygulayıcı tarafından yüzünüze bir madde yerleştirilerek başlar. Bu, cildinizin hasar görmemiş bir sonraki tabakasını nazikçe açığa çıkaracak bir asit içerir.


Mikro iğneleme: Mikro iğneleme, adına rağmen ağrısız bir prosedürdür, ancak küçük iğneler kullanır. Cildi iyileştirmek için kollajen üretimini tetikler. Ardından, eski, hasarlı cilt hücrelerini ortadan kaldırırsınız ve sağlıklı, yeni hücreler yerlerine gelir.


Aktif içeriklerden faydalanın: Güneş lekelerinin görünümünü iyileştirmeye yardımcı içeriklerden olan C vitaminli kremleri tercih edebilirsiniz. Yaşlanmanın belirtileriyle savaşmak için hyaluronic asit içeriğine de sahip olan Minela Care Anti-aging 50 SPF güneş kremimizi deneyin.

 

Güneş lekeleri ve çiller herhangi bir zarar vermiyor olabilir, ancak aynaya baktığınızda kendinizi özgüvensiz hissetmenize neden olabilirler. Bu durumda, şimdi güneş lekeleri ile çiller arasındaki farkı daha iyi anladığınıza göre, onlarla başa çıkmak için doğru adımları atabilirsiniz. Sonuç olarak, cildinizin iyi görünmesini istiyorsanız, doğru davranmalısınız. Yüksek SPF güneş kremi ve lekelerle savaşmayı hedefleyen cilt bakım ürünleri kullanmaya başlayın. Güneşe maruz kalma sürenizi sınırlayın ve güneş lekelerinin şiddetini azaltmaya yardımcı olmak için ürünler kullanmaktan çekinmeyin. Küçük bir özenle, cilt renginizle ilgili olarak kendinizi iyi hissedebilirsiniz.

 

Minela Care ürünlerini bugün ziyaret ederek güneş lekelerini önlemenize ve azaltmanıza yardımcı olan güneş korumasını keşfedin.









17 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page